Rólunk
„Mindig is jót és minőséget akartam adni meggyőződésből, szenvedélyből.„
Minőségorientált kávépörkölés és kávékoncepció. Missziónk a minőségorientált vendéglátásban való értékteremtés, mert minden jobb családban akad egy fekete bárány…
A szüleimnek köszönhetõen már gyermekkorom óta beleláttam a vendéglátásba, így elsõ kézbõl ismerhettem meg a szépségeit és buktatóit. A vendéglátás egyfajta szerelemmé vált, így nem volt kérdés, hogy a fõiskolai tanulmányaim is ebbe az irányba fognak folytatódni, a BGF vendéglátó és szálloda szakára jártam.
Szerencsésnek érzem magam, hiszen a fõiskola mellett és után több országból is gyûjtöttem tapasztalatokat. Bécsben egy kávézóban dolgoztam, a szakmai gyakorlatomat Amerikában töltöttem, a diploma megszerzése után pedig Angliába mentem. Itt több területen is kipróbáltam magam, idõvel jól fizetõ pozícióba kerültem, szerettem is a munkámat, mégis úgy éreztem, hogy sokkal inkább itthon lenne a helyem. Hazahúzott a szívem, hiányzott a családom, így végül hazajöttem és hazánkban folytattam.
De a külföldön szerzett élmények nagyon nagy hatással voltak rám, igazán meghatározónak bizonyultak jövõbeli elképzeléseimet illetõen. Volt idõm megfigyelni az embereket, a különbözõ szokásokat és azokat a nálunk ismeretlen dolgokat, amik odakint viszont bejáratottan, nagyon jól mûködtek. Olyan ötletekkel és impulzusokkal tértem haza, amik komoly inspirációs alapként szolgáltak a saját terveimhez.
Gyermekkorom óta folyamatosan erõsödött bennem az a fajta igényesség, hogy bármibe fogok vendéglátás területén, ott kiemelt figyelmet és kiváló minõséget kell nyújtanom a vendégeimnek, és ezt erõsítették bennem a külföldön szerzett tapasztalatok is.
Ezzel a meggyõzõdéssel és szenvedéllyel nyitottam meg 2010-ben az elsõ vendéglátó egységemet Debrecenben. Bár ez a hely dedikáltan nem csak kávézó volt, mégis széles palettát kínáltunk kávékülönlegességek terén is, ezért a minõségi kávé már itt is elvárás volt részemrõl. Semmiképpen sem szerettem volna egyszerû, középszerû bolti minõséget kínálni.
Abban az idõben a kávék csomagolásai nem adtak túl sok információt a fogyasztóknak a származási helyrõl és a pörkölés mikéntjérõl. Nagyon szerettem volna ebben változást, így jött a nagy döntés, hogy magamnak fogok kávét pörkölni.
„A kávépörkölés önálló lábává vált a cégnek”
– Kávé koncepció született
Eleinte csak a saját vendéglátóhelyemnek pörköltem, majd idõvel egyre több megkeresést kaptunk. A kávépörkölés egyre erõsebb lábává vált a cégnek, nekem pedig misszióvá és szerelemmé.
A saját kávé pörköléssel elindult egy hosszú tanulási- és a fejlõdési folyamat, ami mára egy teljes kávé koncepcióvá alakult: a partnereink oktatásától kezdve, a professzionális kávépörkölésen át, a koncepció összerakásig. Ez testesült meg a mai Csapó utcai Black Sheep Kávézóban Debrecenben, követve az elsõ kávézónkat, a Cut & Coffee-t, ami Magyarország egyik elsõ vidéki speciality kávézója volt.
Ezen a területen akkor lehet igazán jó szakember valaki, ha folyamatosan képzi magát, ismeri és használni is tudja az alapanyagokat, az új technológiákat. És persze eltökélt szenvedéllyel tekint a kávéra.
Én mindig igyekeztem elismert specialistáktól tanulni. Külföldi kávépörkölõ mesterektõl szereztem a tudásomat, többek között Barcelonában és Magyarországon. 2019-ben pedig Filip Akerblom világhírû svéd kávépörkölõ coach csúcs-továbbképzésén, aki több kávépörkölõ világbajnoknak az edzõje volt korábban.
2018-ban és 2019-ben részt vettem a Cup Taster Magyar Bajnokságon, ahol elsõszámú célként a fejlõdést tûztem ki magam elé. 2018-ban 2. helyen 2019-ben pedig 3. helyen végeztem.
Az újhullámos kávépörkölés és a tradíciók megférnek egymás mellett”
– A Black Sheep misszió
A márkával egy fiatalos, friss, izgalmas irányt hozunk a kávézás világában.
Elsõsorban a szokványostól eltérõ, új utakat keresünk és mutatunk meg a fogyasztóinknak. A Black Sheep koncepciójának lényege, hogy átmenetet képezzen az újhullámos gyümölcsös kávék és a klasszikus sötétebb pörkölés között.
Missziónk a minõségorientált vendéglátásban való értékteremtés. A legkiválóbb, úgynevezett speciality minõsített frissen szüretelt zöldkávékat vásároljuk meg, ami a kávé világtermésének a legfelsõ 1%-a, közvetlenül az ültetvényekrõl. Ezt kínáljuk partnereink számára megfelelõ oktatással és teljes kávé koncepcióval. A maximális minõségellenõrzésre személyes garanciát vállalok, hiszen a Black Sheep kávé koncepció tulajdonosaként és kávépörkölõjeként én magam választom ki az alapanyagokat.
Hiszünk abban, hogy az újhullámos kávépörkölés és a tradíciók megférnek egymás mellett. Merítve a tradícionális olasz kávékultúrából, kiegészítve a legkiválóbb alapanyagokkal és technikai háttérrel, egy olyan fúziót
hoztunk létre, ami elõremutató lehet az új generációs gasztronómia számára.
„Kollégáink egytõl-egyig mind a kávé valódi szerelmesei”
– Csapat a Black Sheep mögött
A jó kávé alapja a hozzáértéssel pörkölt kávé, amiben kulcsszerepe van a technológiának is. Ezért is volt igazán meghatározó fordulat az életünkben, amikor 2017 augusztusában végre a Black Sheep kávélaborjába két új GIESEN pörkölõ került. Ugyanazok, amiket a kávépörkölõ világbajnokság versenygépeként használtak. Nagy büszkeség volt számunkra, hogy a gépek ünnepélyesen érkeztek meg az országba, egyenesen a World of Coffee 2017 kávé-világkiállításra, már Black Sheep logóval ellátva.
Azóta a Black Sheep kávé koncepció az ország több pontján megtalálható, és folyamatosan bõvül a lista. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Black Sheepet az 5 legkedveltebb magyar kávépörkölõ cég egyikének választottak és tartják számon ma is.
Ez persze annak is köszönhetõ, hogy igazán lelkes és hozzáértõ csapat
áll a Black Sheep mögött. Kollégáink egytõl-egyig mind a kávé valódi szerelmesei, akik nem munkaként tekintenek feladataikra, hanem valódi hivatásként. Minden évben
komoly helyezéseket hoznak el különbözõ kategóriájú magyar kávébajnokságokon. Úgy gondoljuk a folyamatos edukáció és a versenyzés mindig jó alkalom a fejlõdésre is. Saját hibáinkból és a versenytársaktól is nagyon sokat tudunk tanulni.