Gyümölcsös és enzimes illatú telt, édes kávé, jó testtel, csokoládés alappal, piros gyümölcsökre, licsire és fűszeres jegyekre emlékeztető ízjegyekkel és magas savtartalommal.
Origin: Kenya
Régió: Kiambu
Feldolgozó állomás: Karindundu Factory
Termőmagasság: 1800 – 2550 m
Processing: dry
Rating: specialty
Fajta: SL 28, SL 34, Ruiru 11 & Batian
Illat és ízjegyek:
Enzimes illat, csokoládé, licsi, piros bogyós gyümölcsökre jellemző ízjegyek
A Mchana birtok a Kofinaf Company Limited egyik legnagyobb kávéültetvénye. Nairobi városától 35 km-re, északra és Ruiru városától 10 km-re nyugatra található. A kávét két fő szezonban szüretelik. Az alacsony és a magas szezon a metszési ciklustól függ. A virágzástól a bogyóérésig körülbelül 9 hónap telik el. Csak érett, vörös cseresznyét szednek és dolgoznak fel. Ez eredményezi jó minőségű valamint a legjobb minőségű kávékat.
Processing:
Először a cseresznyéket nedves feldolgozási módszernek vetik alá. Ez a módszer alapvetően a pépesítésből, az erjesztésből és az áztatásból származó vizet használja fel. A feldolgozott kávét ezután ágyakon vagy asztalokon a Nap alatt szárítják, amíg el nem éri a tároláshoz szükséges páratartalmat. Ezután majd jól szellőző kondicionáló tartályokba szállítják, majd csomagolják és tárolják. Ha az időjárás nem kedvez a szokásos Napon történő szárításnak, a szárítási folyamathoz alternatív energiaforrásként tüzelőanyagot és villamosenergiát használnak. A cseresznye kezelése és feldolgozása során szigorú higiéniai feltételeket tartanak be.
Munkaügyi és munkavállalói jólét:
Mchana 172 állandó munkavállalót foglalkoztat, köztük traktorosokat, teherautó-sofőröket, őröket, szivattyúkezelőket, szerelőket és általános munkásokat. Az alkalmi munkások száma az évszaktól függően napi 200 és 1 200 között mozog. A legnagyobb számuk a betakarítási főszezonban van. Jól kidolgozott egészségügyi és biztonsági intézkedésekkel biztosítják a munkavállalók biztonságos és egészséges környezetben történő munkavégzését. 18 év alatti gyermekeket nem foglalkoztatnak.
A Mchana kávéfarmot egy menedzser vezeti, aki felügyeli a farm összes tevékenységét. Más alkalmazottakkal együtt olyan feladatokat lát el, mint a kávé mérése, a kávé válogatása és osztályozása, valamint a munkások kifizetése.